Kun je zelf Berenklauw drogen? Alles over Berenklauw en tips! Droogbloemen

Berenklauw, ook wel de Heracleum genoemd. Alleen de naam al klinkt best heftig. En toch zien we de Berenklauw de laatste jaren ook vaak als…

by 
Berenklauw

Berenklauw, ook wel de Heracleum genoemd. Alleen de naam al klinkt best heftig. En toch zien we de Berenklauw de laatste jaren ook vaak als decoratie in het interieur verschijnen. Vooral in de najaar wordt de Berenklauw als droogbloem weer erg populair en vaak weer in huis gehaald. Maar is de Berenklauw niet gevaarlijk om zelf te plukken? Wanneer kun je de Berenklauw het beste uit de natuur halen? En waarom draagt hij eigenlijk deze naam? Ik vertel je er alles over!

De berenklauw

De Berenklauw is een wilde plant die je vaak langs de weg tegen komt. Hij draagt deze naam, omdat de bladeren van de Berenklauw er als grote klauwen uitzien. Het is een joekel van een plant die in Nederland in twee verschillende soorten voorkomt, namelijk de reuzenberenklauw en de inlandse berenklauw.

De reuzenberenklauw

Het kan niet anders dan dat de reuzenberenklauw een hele grote plant is. Hij kan wel tot 5 meter hoog worden en hij krijgt van die prachtige grote, witte bloemschermen die ook nog eens 50 cm breed kunnen zijn. Je herkent de reuzenberenklauw aan de grote, behaarde bladeren en de dikke stengels met rode vlekken.

Inlandse berenklauw

De inlandse (gewone) berenklauw is wat kleiner, maar kan nog steeds 2 meter hoog worden. In tegenstelling tot de reuzenberenklauw heeft deze soort geen rode vlekken op de stengels.

Kun je Berenklauw zelf plukken?

De Berenklauw is een giftige plant. Het is daarom niet aan te raden om hem zelf te gaan plukken. DE mooie grote, parachute-vormige witte bloemen zijn prachtig om te zien, maar ze zijn niet onschuldig. Het kan ernstige brandwonden veroorzaken en ook het sap in de stengels is giftig. Maar zodra de Berenklauw gedroogd is (en niet meer bloeit), is hij wel veilig zelf te plukken. Het voordeel hiervan is dat je de Berenklauw zelf niet meer hoeft te drogen en dus ook de mooiste stengels kunt gaan plukken. Zet hem in een grote vaas of een in grote blok klei en het is een mooie aanwinst voor het najaar in het interieur. Eventueel zou je ook kleinere takjes Berenklauw mee kunnen nemen. Dit staat ook erg leuk in vaas.

Gedroogde Berenklauw kopen

Gedroogde Berenklauw kun je kopen bij verschillende tuinwinkels, woonwinkels en bloemisten. Het scheelt dat je dan niet zelf opzoek hoeft te gaan in de natuur, maar vaak wordt er best wel een hoog bedrag voor deze droogbloemen gevraagd. Ga daarom gewoon lekker zelf een stuk wandelen of een stukje rijden en je komt het vast tegen.

Judaspenning

Naast de Berenklauw is het ook erg leuk om de Judaspenning te drogen. Ze komen voor in de natuur en door de buitenste velletjes voorzichtig te verwijderen, ontstaat er een prachtige droogbloem die erg goed te gebruiken is als decoratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *