Leuke feitjes over de kerstboom

Volgende maand zullen er weer heel wat kerstbomen versierd gaan worden. Veel mensen kunnen niet wachten totdat Sinterklaas weer op de stoomboot naar Spanje zit…

by 
kerstballen in mand wit rood goud roze rood

Volgende maand zullen er weer heel wat kerstbomen versierd gaan worden. Veel mensen kunnen niet wachten totdat Sinterklaas weer op de stoomboot naar Spanje zit en de kerstspullen weer van zolder gehaald kunnen worden. De kerstcollecties vliegen je om de oren en ook word je weer overspoeld met de meest kleurrijke glitter kerstballen in je in de winkel ziet liggen. Kortom; een tijd vol gezelligheid, lampjes, glitters en dennennaalden. Maar waarom is de “kerstboom” nu eigenlijk een kerstboom? En wanneer mag je hem officieel optuigen? En wist je dat de Kerstman een echt postadres heeft?

Leuke feiten over de kerstboom

De Eerste Kerstboom

De eerste Kerstboom dateert uit 1510. Deze Kerstboom stond in het plaatsje Riga in Letland. De eerste kerstbomen waren niet voorzien van kerstballen en lampjes, maar werden versierd met vruchten.

Eetbaar

Wist je dat een Kerstboom eetbaar is? Althans, de naalden. Je kan er mee koken, verwerken in gerechten of er thee van maken. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat alleen de Den, Spar en de Lariks eetbaar zijn. De Taxus is wel giftig. Daarnaast worden de Kerstbomen ook vaak bespoten met een middeltje dat niet gezond voor je is.

Water

Een Kerstboom is natuurlijk een boom. En een boom heeft water nodig. Vaak zetten we een Kerstboom gewoon in een standaard in de woonkamer. Hij krijgt geen water en droogt hierdoor langzaam uit. Wil je toch langer van je Kerstboom genieten, dan heeft hij ongeveer een liter water per dag nodig. Doe je dit niet, dan moet je wel weten dat de boom uitdroogt en steeds brandbaarder wordt. Pas daarom op met kaarsen of de openhaard.

Engelenhaar

Heel lang geleden deden mensen glasvezel of lametta (een soort metaal) in hun kerstboom. Dit zag eruit als Engelenhaar. Op deze manier wilde mensen laten zien dat de Engelen hun kerstboom versierd hadden en dat er een aantal prachtige haren waren achtergebleven. Glasvezel en lametta kriebelen enorm op je huis en zijn tegenwoordig vervangen door het zelfde materiaal als kerstslingers. Wel wordt Engelenhaar steeds minder populair.

Kerstboom Optuigen

Vroeger werd de Kerstboom pas op Kerstavond (24 december) opgetuigd, maar tegenwoordig kunnen we bijna niet meer wachten om de kerstballen weer van zolder af te halen. Vaak wachten we totdat Sinterklaas weer op de Stoomboot naar Spanje vaart. Na 6 januari (Driekoningen) dient de Kerstboom weer weg te zijn.

De Hoogste Kerstboom

De hoogste levende kerstboom is maar liefst 161 meter hoog en is te vinden in Coeur d’Alene, Idaho in Amerika. Bovenop de kerstboom staat een ster van 3 meter lang.

De Beste Kerstbomen

De Nordmann en de Douglas-spar zijn beide kerstbomen die het langst mooi blijven. Ook al zet je de kerstboom in een standaard, dan nog kun je een hele lange tijd van jouw mooie kerstboom genieten.

Kerstlampjes

Vroeger werden er kaarsjes in de Kerstboom gedaan. Super gevaarlijk natuurlijk. Maar wist je dat de elektrische kerstlampjes al sinds 1882 bestaan. De tijd van de kaarsjes ligt dus al heel ver achter ons.

2,5 Miljoen Kerstbomen

De meeste mensen hebben nu wel een kerstboom in huis staan en dit zijn er ieder jaar ongeveer 2,5 miljoen. Kun je het voorstellen? Al deze Kerstbomen komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland en Denemarken.

Duizenden Beestjes

Een kerstboom komt vaak rechtstreeks uit de natuur en is dan ook een heerlijk plekje geweest voor veel beestjes. Deze beestjes neem je vervolgens gezellig mee in huis. Fijne Kerst!

Leuk Weetje Over De Kerstman

Wist je dat de Kerstman zijn eigen postadres heeft? In Canada is zijn postcode H0H 0H0. Kinderen in Canada krijgen zelfs antwoord als ze post sturen naar de Kerstman. Dit kan alleen niet het hele jaar door, maar kan tot 16 december. Het adres van de Kerstman is:

SANTA CLAUS
NORTH POLE
H0H 0H0 CANADA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *