Beter slapen tijdens de zwangerschap

Zodra je zwanger bent zal je merken dat je iedere maanden wel een beetje minder flexibel wordt. Logisch, want je kindje(s) groeien steeds groter. Het…

by 
knuffel baby beer zwanger buik

Zodra je zwanger bent zal je merken dat je iedere maanden wel een beetje minder flexibel wordt. Logisch, want je kindje(s) groeien steeds groter. Het kan alleen behoorlijk lastig zijn. En dan niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Slapen wordt steeds ongemakkelijker en op een gegeven moment weet je ook niet meer zo goed hoe je lekker kunt liggen. Maar hoe komt het eigenlijk dat slapen tijdens je zwangerschap steeds moeilijker gaat? Hier zijn een paar oorzaken en tips voor om ervoor te zorgen dat je toch wat beter kunt slapen tijdens de zwangerschap.

Waardoor slaap je minder goed als je zwanger bent

Je moet regelmatig plassen. 

Tijdens de zwangerschap komt er steeds meer druk op je blaas te staan. Het is niet gek dat je iedere keer het gevoel hebt dat je blaas overvol is. Dat kan je wakker houden of vaker wakker maken. Je hebt hierdoor minder nachtrust en je kunt zelfs gefrustreerd worden wanneer je na het plassen niet meer in slaap kan komen.

Je hebt last van brandend maagzuur. 

Je baby wordt steeds groter, waardoor je maag dit ook gaat merken. Grote kans dus dat je zo’n vervelend zuur gevoel in je keel krijgt.

Je baby is onrustig. 

Terwijl jij lekker wilt gaan slapen, denkt je baby dat hij/zij wakker moet zijn. Je bent niet meer aan het bewegen, waardoor de baby het gevoel heeft dat je gestopt bent met wiegen.

Je buik is groot. 

Oh, wat zou het fijn zijn om weer gemakkelijk om te kunnen draaien, geen ruzie te hebben met je zwangerschapskussen en gewoon weer even op je buik kan liggen!

Denken, denken, denken. 

Heb ik alles klaar voor de komst van de baby? Hoe zal het zijn als de baby er straks is? Is het huis helemaal aan kant? Je hoofd maakt overuren en vooral als je in bed ligt is het een perfect moment om je hoofd te laten tollen.

Je hebt trek in iets. 

Iets zoets? Iets hartigs? Een broodje? Chocolade? Fruit? Chips? Ik heb ook wel wat dorst… Ik ga de koelkast maar even van binnen bekijken.

Onrustige benen. 

Overdag ben je je er misschien niet van bewust dat je baby en je lichaam door de zwangerschap een stukje zwaarder is geworden. Je benen moeten nu topfit zijn om in zo’n korte tijd zo veel meer gewicht te kunnen dragen. Het is dus niet gek dat je benen ook aan het bijkomen zijn als je in bed ligt.

Super handige tips om beter te slapen tijdens zwangerschap

1. Drink ’s avonds niet meer zo heel veel. 

Drink genoeg overdag en hooguit wat water of thee ’s avonds. Water en thee gaan namelijk snel door je lichaam, waardoor je ook snel moet plassen. Dit scheelt weer wat nachtelijke toilet bezoekjes. Drink je graag koffie tijdens de zwangerschap, dan is het handig om te weten hoeveel koffie er aangeraden wordt tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

2. Leg maagzuurtabletten, wat (suikervrije) snoepjes en een glaasje water naast je bed. 

Vooral maagzuur kan je wakker houden en kan enorm vervelend zijn. Je wilt niet meer je bed uit, dus zorg ervoor dat je ze binnen handbereik hebt. Het glaasje water is natuurlijk alleen voor uiterste nood. Anders moet je vervolgens weer plassen…

3. Leg een notitieboekje op je nachtkastje. 

Zit je hoofd vol met “To do lijstjes”? Schrijf alles dan even op in een notitieboekje. De volgende dag kan je alles nalezen en kun je je plannen uit gaan voeren.

4. Luister muziek. 

Het maakt je hoofd rustiger en ontspannen, waardoor je je lichaam en geest beter de kans geeft om in slaap te vallen.

5. Doe wat zwangerschapsyoga oefeningen voordat je naar bed gaat. 

Yoga is voor iedereen goed. Het maakt je rustig en helemaal voor het slapen gaan wordt het veel gedaan. Zwangerschapsyoga is net wat anders, maar net zo rustgevend. Op internet zijn tal verschillende inspirerende video’s te vinden die je vast op weg kunnen helpen.

6. Laat je benen ontspannen. 

Leg een kussen onder je benen, vraag je partner of hij je kuiten wil masseren of smeer je benen in met een speciale crème tegen onrustige benen.

7. Maak je bed zo comfortabel mogelijk. 

Deze tip moet je gelijk toepassen, want dit verdien je! Een zwangerschap is ontzettend mooi om mee te maken, maar het kan ook regelmatig zwaar zijn. Zorg daarom extra goed voor jezelf.

Benieuwd welke babynamen momenteel erg populair zijn? Je leest het hier op Elfjeendraakje.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *