Voorjaarsschoonmaak; Mijn Handige & Snelle Tips!

Schoonmaken is niet iets waar ik heel erg blij van word. Natuurlijk vind ik het fijn als het huis netjes en schoon is, maar toch…

by 
huiskamer televisie poster tv meubel pannenkoekenplant kleurrijke bloemen in vaas

Schoonmaken is niet iets waar ik heel erg blij van word. Natuurlijk vind ik het fijn als het huis netjes en schoon is, maar toch wil ik zo min mogelijk in het huishouden doen. Er zijn namelijk zo veel andere leuke dingen om te doen in plaats van stofzuigen, dweilen of de badkamer schoonmaken.

Handige Tips Voor De Voorjaarsschoonmaak

Maar nu het voorjaarszonnetje steeds vaker tevoorschijn krijg ik ook wel zin om het huis een voorjaarsschoonmaak te geven. Gewoon omdat ik het lekker fris in huis wil hebben. Stofwebben weg, ramen schoon en net even wat extra doen waar je normaal geen tijd voor hebt. Maar hoe pak je de voorjaarsschoonmaak het beste aan? Ik heb een paar snelle tips die mij erg helpen om de voorjaarsschoonmaak zo leuk mogelijk te maken. Hier komen mijn snelle tips!

Werk Per Ruimte

Een verkeerde gedachten die we hebben bij een voorjaarsschoonmaak en het aanpakken van deze grote schoonmaak is dat we denken dat het allemaal in één dag moet. Het zou geweldig zijn als het je in één dag lukt om het hele huis schoon te krijgen, maar wil je het echt goed aanpakken dat trek je een paar momenten uit voor de voorjaarsschoonmaak. Mijn eerste tips is het werken per ruimte. Begin bijvoorbeeld eerst in de slaapkamer of deel de woonkamer op in delen; de zithoek, de eethoek, etc. Op deze manier houd je heel veel overzicht en voorkom je dat je te snel gaat en dingen over het hoofd ziet. Het lijkt misschien dat je hierdoor meer tijd kwijt gaat zijn, maar ik weet zeker dat het veel sneller gaat dan wanneer je je hele huis op z’n kop zet en alles tegelijk aan wilt pakken.

Haal Alles Van De Kant

De tweede snelle tip voor de voorjaarsschoonmaak is waarschijnlijk ook een beetje verwarrend. Om alles goed schoon te maken haal je alles van de kant, grond en uit de kasten. Poeh, het idee alleen al! Maar door een leuk muziekje aan te zetten en maak een grote emmer sop. Op deze manier kan je overal goed bij, kun je lekker de ramen wassen en is de vloer straks extra goed gedweild. Je kan natuurlijk gelijk alles in de kasten goed sorteren en uitzoeken, maar je kan er ook voor kiezen om dat op een ander moment te doen, anders wordt het wel een heel groot project. Je bent nu bezig met de voorjaarsschoonmaak en je hoofddoel is het schoon en fris krijgen van het huis.

Minimaliseer

Nu je toch bezig bent met de voorjaarsschoonmaak is het ook goed om te kijken wat je nu echt mooi vindt en wat eigenlijk wel weg kan. Een stapel oude tijdschriften, een mandje met spulletjes, oude bakjes of dingen die je eigenlijk niet gebruikt. Misschien kan je er iemand anders blij mee maken of het verkopen. Minder spullen zorgen vaak voor meer rust in het interieur en in je hoofd. Je krijgt meer overzicht in de kasten, in huis en de kans is groot dat je de spullen niet gaat missen.

Vaste Plek

Mijn laatste tip, die ik eigenlijk altijd toepas, is het hanteren van vaste plekken. Heb je alles in huis netjes opgeruimd en een leuk plekje gegeven, dan is het goed ervoor te zorgen dat de spullen deze plekken behouden. Denk aan:

  • Schoenen in een schoenenrek
  • Kussens geordend op de bank
  • Opladers in een mandje
  • Sleutels in een bakje
  • Tassen aan de kapstok
  • Speelgoed in een opbergbak
  • Etc.

Door alles een vaste plek te geven, ruimt het sneller op en kun je dit misschien ook aanleren bij je huisgenoten 😉

Ga jij een grote schoonmaak inplannen dit voorjaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *