Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een koeienhuid als vloerkleed

Een koeienhuid zie je steeds vaker in het interieur. Het is dan ook een prachtige toevoeging om meer sfeer in huis te creëren. Er zijn…

by 
P

Een koeienhuid zie je steeds vaker in het interieur. Het is dan ook een prachtige toevoeging om meer sfeer in huis te creëren. Er zijn enorm veel soorten, kleuren en maten, waardoor er altijd wel een koeienhuid te vinden is dat perfect op de rest van het interieur aansluit. Maar nu koeienhuiden steeds populairder beginnen te worden is het verstandig om te weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van zo’n mooi kleed. Ik heb dan ook de belangrijkste punten onder elkaar gezet.

Een koeienhuid als vloerkleed. Hier moet je op letten.

Het formaat

Net als bij ieder ander vloerkleed is het verstandig om te bepalen wat de afmetingen moeten zijn. Een te klein vloerkleed valt als snel weg. En een te groot vloerkleed is misschien een beetje te veel van het goede. Toch zou ik aanraden om het vloerkleed altijd onder de fauteuil en bank te laten lopen. Hierdoor lijkt de zithoek namelijk optisch veel ruimer en kun je je voeten altijd lekker op het vloerkleed laten rusten. Op het gebied van koeienhuiden zijn er ook veel verschillende formaten verkrijgbaar. Van hele kleine kleedjes die je gemakkelijk over de bank heen kunt leggen tot aan XXL koeienhuiden die tot wel 265 cm lang zijn.

Een symmetrische koeienhuid

Een koeienhuid is in wezen een natuur product. Het is dan ook zeker niet gek dat iedere koeienhuid een andere vorm heeft. Toch wordt er vaak gekozen voor een mooie symmetrische koeienhuid als vloerkleed. Persoonlijk vind ik het niet erg als het niet helemaal symmetrisch is, maar toch wordt er nauwkeurig aandacht besteedt aan de vorm van de huid. Ze worden gespannen en randen worden zo netjes mogelijk gesneden of geknipt.

Verschillende kleuren koeienhuiden

Er zijn veel verschillende kleuren en texturen koeienhuiden. Rijd maar eens lang een weiland vol met koeien. Je zult zien dat geen enkele koe er hetzelfde uitziet. Dit maakt een vloerkleed van een koeienhuid daarom extra uniek. De meeste koeien die je in de wei ziet lopen zijn wit en zwart van kleur. Maar er zijn ook bruine, zwarte, goudbruine, roodbruine en gespikkelde koeienhuiden. En wist je dat er zelfs champagne kleurige koeienhuiden zijn?

Littekens en brandmerken

Een koe kan wel eens tegen prikkeldraad aanlopen, waardoor er een wond en vervolgens een litteken ontstaat. Ook worden koeien meestal gebrandmerkt. Dit wordt gedaan door de boer om diefstal te voorkomen. het kan zijn dat je deze kenmerken terug ziet in de gelooide koeienhuid. Vooral het brandmerk maakt het een heel uniek kleed. Echter probeert de leverancier er voor te zorgen dat deze kenmerken zo min mogelijk zichtbaar zijn.

De dikte van de koeienhuid

Koeienhuiden zijn er niet alleen in verschillende formaten en kleuren, maar zijn er ook in verschillende diktes. Een dikke koeienhuid is extra sterk en slijt veel minder snel. Dunne huiden hebben namelijk sneller last van haaruitval. Er zouden dan ook kale plekken kunnen ontstaan. Daarnaast is een dikker kleed ook zwaarder, waardoor het beter op de vloer blijft liggen en minder schuift of op kan krullen. Het nadeel van een koeienhuid is dat opgekrulde randen niet zo gemakkelijk meer plat te krijgen zijn. Ga daarom liever voor een wat dikkere koeienhuid om dit te voorkomen. Echter verschilt de dikte van een koeienhuid per koeienras, maar aan te raden is om voor een leerdikte van ongeveer 3 tot 4 mm te gaan.

Vraag naar de herkomst van de koeienhuiden

Wat ikzelf erg belangrijk vind hij een product als een koeienhuid is de afkomst. Een koeienhuid is een bijproduct uit de vleesindustrie waar anders niks mee gedaan wordt. Het wordt op een zorgvuldige manier gelooid en verwerkt tot een mooi, duurzaam kleed. Op deze manier krijgt de huid dus een tweede leven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *