Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vloerkleed

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vloerkleed Voor mij is een zithoek niet compleet zonder vloerkleed. Ik heb wel eens een…

by 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vloerkleed

Voor mij is een zithoek niet compleet zonder vloerkleed. Ik heb wel eens een tijdje geen vloerkleed in de woonkamer liggen, omdat de oude dan aan vervanging toe is, maar dan ga ik het al heel snel missen. Een vloerkleed straalt namelijk zo veel warmte, sfeer en knusheid uit. En daarnaast accentueert het de zithoek. Maar wist je dat je met een vloerkleed ook een hele andere sfeer aan je interieur kan geven? Wil je net wat meer kleur in huis, dan kun je dit ook gemakkelijk toepassen door een mooi vloerkleed uit te kiezen die jouw favoriete kleuren bevat. Kortom, een vloerkleed is voor mij echt onmisbaar.

En toch merk ik dat het nog best lastig is om een goed kleed te vinden. Er ontstaan vaak vragen als; hoe groot moet een vloerkleed eigenlijk zijn? Wat voor vloerkleed past het beste bij een hoekbank? En welke vormen vloerkleden zijn er eigenlijk allemaal? In een winkel hangen ze vaak verticaal, waardoor je de kleuren en de grootte niet zo goed in kan schatten. En in een webshop is het al helemaal lastig om te bepalen of het vloerkleed mooi in de woonkamer staat. Kon je ‘m maar even in huis neerleggen om te kijken hoe het zou staan. Maar goed, dat is ook best wel een gedoe. Daarom deel ik vandaag een paar tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw vloerkleed.

Welk formaat vloerkleed

Er zijn verschillende soorten formaten vloerkleden te koop, maar welk formaat vloerkleed staat nu het mooiste in jouw zithoek? Ik vind het zelf altijd erg mooi om een groot vloerkleed te hebben. Mijn kinderen vinden het heerlijk om op het vloerkleed te spelen of lekker televisie te kijken. Maar is dit bij jou niet nodig, dan zou ik in ieder geval gaan voor een vloerkleed dat net iets breder is dan de bank. Het is mooi wanneer de pootjes van de bank op het vloerkleed staan en het vloerkleed dus iets onder de bank verdwijnt. Ga je voor een andere vorm dan rechthoek, bijvoorbeeld een rond of ovaal vloerkleed, dan is het ook het mooiste om deze net onder de bank te laten vallen. Hierdoor lijkt de zithoek / woonkamer ineens een heel stuk ruimer. Meet het thuis even goed op voordat je naar de winkel gaat of online besteld.

Verschillende vormen vloerkleden

Een aantal jaren geleden zag je vooral rechthoekige vloerkleden, maar inmiddels zou je een vloerkleed in ieder gewenste vorm kunnen krijgen. De meest populaire vormen zijn, rechthoek, rond, ovaal en een vloerkleed in een organische vorm. Het voordeel van een rechthoekig vloerkleed is dat de zithoek een hele strakke uitstraling krijgt. Een rond of ovaal vloerkleed zorgt voor een zachte uitstraling in de zithoek. Ook ziet het er vaak speels en gezellig uit. En een vloerkleed in een organische vorm is sinds een paar maanden erg populair. Het ziet er stijlvol, speels, modern uit. Echter is een vloerkleed in een organische vorm vaak net een beetje te klein, waardoor je misschien even op zoek bent naar de juiste manier hoe je hem neer legt.

Materiaal en structuur

Naast de vorm en het formaat is het ook verstandig om te kijken naar het materiaal, de kleur en de patronen of structuur dat het kleed moet gaan hebben. Jute vind ik erg gezellig staan, maar wanneer je een houten vloer hebt, dan valt hij al gauw weg. Ga voor een tint die wat verder van de kleur van de vloer afstaat en je hebt een match.

Een laagpolig vloerkleed is gezellig en gemakkelijk schoon te maken. Persoonlijk vind ik het wel mooi als een vloerkleed een beetje tussen een laag- en hoogpolig in zit. Een hoogpolig vloerkleed is minder gemakkelijk schoon te maken en vind ik eigenlijk iets meer voor bijvoorbeeld een slaapkamer.

Een wollen vloerkleed vind ik ook prachtig. Het nadeel is alleen dat ze vrij prijzig zijn. Het voordeel van een wollen vloerkleed is wel dat het water en vuil afstoot. Het heeft een zelfreinigend vermogen, waardoor het vloerkleed ook lang mooi blijft.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw vloerkleed, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Echter raad ik ook aan om gewoon lekker wat inspiratie op te doen. Op Instagram en Pinterest zijn veel mooie woonkamers te vinden met een vloerkleed. Kom er achter wat je mooi vindt en kijk online of in de winkel of je een soort gelijk exemplaar kan vinden.

Wat vind jij een mooi vloerkleed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *